28 de ani, 29 de frici și 30 de dinți

Băi, cert e că nu e de joacă. Lecție învățată dintr-o zonă în care nu m-am confruntat cu dureri crunte, intervenții dificile ori dureroase. Înafară de niște plombe nu am experimentat nimic extrem… până acum ceva vreme!

Acum câteva zile mi-am scos și cea de a doua măsea de minte. A fost un chin mult mai mare decât la prima. Dacă e adevărat ce se spune că cele de pe mandibulă sunt mult mai dureroase decât cele de pe maxilarul superior, ole! O să fiu fix bine.

Am avut parte de o operație de 3 ore. Încercări finuțe, dure, cu transpirații și lacrimi pe orbaz însă a mea măsea avea niște legături puternice cu mine, aparent, din moment ce nu s-a lăsat prea ușor.

Prima mea extracție a fost o experiență tare amuzantă. În cabinetul medicului, un domn la 1.90 trecut și de vârsta a doua dar de un umor britanic delicios.

Când ești gata, te poți pune pe scaun

În cazul acesta ne vedem altă dată

Măi… de ce îți e frică?

De necunoscut.

Hai să înceapă distracția!

Începe – anestezie, bisturiu, pansamente, sunetul înfricoșător al frezei, cranț!

Bloody hell!

Deschid ochii, simpaticul medic era plin de pete de sânge și râdea.

În 20 de minute am scăpat de prima mea măsea de minte, semi-inclusă. La final eram atât de confuză din cauza anesteziilor încât era să plec cu alt telefon decât al meu și am fost certată că am fost singură.

Recuperarea în schimb a fost foarte dureroasă.

La a doua experiență, m-am dus foarte încrezătoare că va dura la fel de puțin și că voi avea grijă la recuperare. Surpriză!

Am avut o măsea foarte atașată de mandibula mea, iar asta a însemnat un chin de 3 ore pe un scaun, o lumină orbitoare și un medic uimit de relația aceasta de (co)dependență.

În timpul celor 3 ore am dat o fugă și până la radiologie „să vedem de ce se ține ea atât de bine”. Vin cu un close-up pe rădăcini – din câte am putut eu interpreta măseaua mea și-a încleștat rădăcinile.

De data aceasta am avut parte de un chirurg tânăr și foarte deschis, mi-a explicat mai în termeni medicali, mai pe limba mea care e situația.

În timp ce încercam să ies din filmele mele dubioase și stările anxioase am reușit să prind o discuție despre Game of Thrones și ceva spoilere – cred.

Cert este că nu am simțit nimic în timpul intervenției ci disconfort la nivelul articulațiilor și o presiune – care am înțeles că era normală. Însă m-a făcut cu capul. La un moment dat mi-au dat lacrimile din cauza disconfortului și a confuziei. Una peste alta, 2 ani mai târziu sunt un adult tânăr cu 30 de dinți în gură.

Ei și acum să vă zic ce și cum, ce mi s-a recomandat sau ce nu mi-a spus niciunul dintre doctori:

  • Nu bea cafea înainte cu câteva ore bune, riști ca anestezia să nu își facă efectul.
  • Dacă te știi sensibil la anestezii ar fi bine să nu mergi singur, ia un prieten, iubit, mamă/tată cu tine. Riști să fii amețit și poate confuz.
  • Gheața e sfântă și dacă ai grijă chiar te scapă de umflături și vânătăi.
  • Smoothie-uri, piure-uri, supe și apă cel puțin în primele zile căci nu (prea) poți deschide gura, iar de mușcat nici nu se pune problema.
  • Evită lactatele.
  • Dacă fumezi ar fi indicat să nu o faci pentru 3 zile pentru a îi da voie operației să se prindă cât mai repede.
  • Nu te apleca pentru că riști să ți se desfacă operația.
  • Nu uita să iei un antiinflamator și antibioticele recomandate de medic (dacă este cazul).
  • Nu bea nimic acidulat… ori dacă o faci, bucură-te de niște senzații tari!
  • Referitor la spălatul pe dinți – aici îți recomand să discuți cu medicul dentist, ce ai voie, cum ai voie, cât ai voie.

Nu cred că e atât de speriat, suntem diferiți și trecem prin recuperări și dureri diferit. Astfel că am întâlnit persoane care în pauza de masă de la birou au dat o fugă la dentist și și-au extras un molar de minte, revenind fără nicio problemă la taskuri. Și persoane care au necesitat zile de concediu.

Eu în tot timpul recuperării m-am uitat la seriale, am citit și am ilustrat. În plus, am avut baftă ca intervențiile să fie într-o zi de vineri.

S-ar putea sa iti placa si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *