Atomic Habits: Schimbari Mici, Rezultate Remarcabile | James Clear

Mi-am cumpărat Atomic Habits de Black Friday cu gândul că va fi pe Lista de Lecturi din 2022. Așadar, mi s-a părut normal să încep cu Atomic Habits în Ianuarie pentru că planificarea mea pe anul acesta va fi influențată de conținutul acesteia.

Deși în ultima perioadă am ales să citesc ficțiune, anul acesta mi-am propus să le alternez, iar planul sună în felul următor: cel puțin o carte de ficțiune și apoi una de non-ficțiune, în fiecare lună. Dacă o să-mi iasă? Vedem! 😊 Iar faptul că am început cu Atomic Habits: Schimbări mici, rezultate remarcabile, de James Clear a fost chiar o idee bună.

Iată câteva lecții extrase de mine:

#1 Setarea goal-urilor

James Clear recomandă ca primul pas să fie stabilirea unui sistem, nu a unui obiectiv numeric. De exemplu, scopul tău este o alimentație echilibrată, nu să slăbești 8kg. Eu, anul trecut, mi-am pus ca obiectiv să îmi fac timp zilnic să citesc măcar 10 minute (#10minutesreadingchallenge) nu să citesc 20 de cărți – dar acest lucru s-a întâmplat datorită acestei provocări online, fără a știi că aplic acest sistem.

#2 Repetiție vs. Perfecțiune

Zice James Clear că „În formarea unui obicei, cheia este repetiția, nu perfecțiunea. Nu trebuie să studiezi toate detaliile unui obicei nou. Trebuie doar să exersezi.”

Bun, pornind de la acest gând, practic, hai să facem pași mici pentru a ne atinge scopul. Dă el un exemplu cu mersul la sală, primul pas ar fi să te echipezi, apoi din aproape în aproape, mergi și stai 10 minute la sală, apoi 30 de minute și tot așa.

atomic habits james clear

#3 Anturajul

Eu mi-am setat obiectivul de a citi măcar 10 minute în fiecare zi pornind de la provocarea #10minutesreadingchallenge văzută pe Instagram. Mi-a ajuns să văd că suntem o mână de oameni care facem asta ca să mă motiveze. Anul acesta, îmi doresc să încep să fac mișcare în mod regulat, astfel am adunat în jurul meu 3-4 persoane dornice să facem asta și începem să-i dăm bice!

#4 Monitorizează-ți progresul

Am lăsat la punctul patru partea mea favorită – monitorizarea progresului. Încă din 2018 folosesc bullet journal pentru planificare și monitorizare. Totul a început prin a îmi monitoriza mood-ul zilnic, în fiecare zi puneam în calendar o bulină roz dacă a fost o zi bună, una portocalie dacă a fost o zi meh, una verde dacă am fost anxioasă și una albastră dacă a fost o zi proastă. Acest mood tracker m-a ajutat în procesul de terapie. După, am început ca în fiecare lună să-mi pun 2-3 obiceiuri pe care să le monitorizez pentru a mă asigura că devin rutină – skin care, citit, ilustrat și așa mai departe.

Aici să vă zic ceva pe care îl puteți evita: Nu picați în capcana monitorizării mai multor obiceiuri (ca subsemnata). Dacă alegi mai multe obiceiuri sunt șanse foarte mari să te pierzi în planificare ori să te simți copleșit când nu vezi progres. De aceea, îți recomand să începi cu 1-2 obiceiuri pe lună.

Pentru mai multe lectii extrase din aceasta carte, iti recomand sa citesti acest rezumat detaliat al cartii Atomic Habits.

În concluzie…

Recomand din toată inima această carte oricui este în proces de îmbunătățire într-un domeniu specific al vieții sale. În cazul meu se leagă de obiectivul meu mare de a dobândi un obicei sănătos anul acesta. Cu siguranță, după ce citești cartea te vei gândi serios la un domeniu în care să aplici cele menționate în carte (PS: există și niște template-uri utile în stabilirea obiceiului).

„Dacă vrei să faci o predicție a propriului viitor, nu trebuie decât să urmărești curba micilor victorii sau eșecuri și să analizezi modul în care s-au acumulat de-a lungul timpului rezultatele alegerilor tale zilnice. Cheltuiești în fiecare lună mai puțin decât câștigi? Reușești să mergi săptămânal la sala de fitness? Citești cărți și înveți câte ceva nou în fiecare zi? Aceste mici bătălii îți vor defini viitorul.”

„Cea mai eficientă modalitate de a-ți schimba obiceiurile este să nu te concetrezi asupra a ceea ce vrei să obții, ci asupra identității pe care vrei să ți-o însușești.”

„În ciuda eficienței lor, unii oameni încă au dubii în privința beneficiilor lor. Aduc argumente de tipul: „Nu cumva obiceiurile îmi vor face viața mai plictisitoare? Nu vreau să mă limitez la un stil de viață care nu-mi place. Rutina nu ucide oare entuziasmul și spontaneitatea?” Deloc. […] Obiceiurile nu îți restrâng libertatea, ci o creaază.”

„Poți transforma obiceiurile dificile în obiceiuri atrăgătoare dacă înveți să le asociezi cu expeiențe plăcute. Uneori e nevoie doar de o ușoară schimbare de perspectivă.”


<<< Vezi ce am mai citit și mi-a plăcut >>>

S-ar putea sa iti placa si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *