CityBreak în Zaragoza – Goya, Paella și 2000 de ani de istorie

După cum povesteam în articolul despre călătoriile în locuri altfel. Bianca și Ioana au acceptat provocarea să mergem într-un CityBreak in Zaragoza (Spania).

Pe scurt, orașul, vremea, oamenii și mâncarea au fost pe placul nostru.

Orașul

Zaragoza este al cincilea oraș spaniol ca mărime. Noi, în principiu, l-am străbătut pe jos, având o medie de 20k de pași pe zi. Are un vibe tare artsy și fain. Găsești peste tot ori statui, ori graffiti, ori instalații, magazine de artă, vinyl shop-uri sau diverse boutiquri. Este de înțeles să fie așa datorită lui Goya.

Vremea

Noi am fost în martie, ceea ce ne-a avantajat. Vara este foarte cald, iar iarna este vremea ploioasă. Temperatura a fost în jur de 20-22 de grade și a picurat într-o zi. Am străbătut orașul în teneși, blugi, tricouri sau bluze și un hanorac, iar în ziua ploiasă, o pelerină.

Oamenii

Surprinzător sau nu, românii sunt prezenți într-un număr destul de mare. Chiar eram cu fetele la pas prin centrul vechi, în fața noastră un cuplu de vârstă medie, ei îi sună telefonul și răspunde: „Ciao, Margareto! Te pup!”. De asemenea, în centrul comercial Puerto Venecia am interacționat cu niște români printre raioanele de haine.

Noi am avut şi un “local” cu noi, Ale care locuieşte în Madrid şi şi-a luat un weekend liber. Ne-a ajutat enorm să avem pe cineva care ştie care e treaba cu anumite sensibilităţi culturale şi, bineînţeles, limba.

Am stat la un AIRBNB superb din centru, iar Pablo (proprietarul) a fost foarte primitor, aşteptându-ne cu un vin local foarte bun, și ne-a îndrumat pe ici pe colo. La magazinele din împrejurimile cazării erau în principiu asiatici care nu prea vorbeau engleză.

Mâncarea

Bucătăria aragoneză o găsești în El Tubo – de la Paella, la Gazpacho, Jamon și Sangria. La pas, printre străduțele înguste ai cu ce te bucura. El Tubo este în apropiere de Plaza del Pilar – Calle Estebanes și Calle Libertad sunt puncte de reper.
Bineînțeles, am încercat și ceva specific cu jamon la Mc Donalds.

Cât costă un kilogram de roşii în Zaragoza? :)) bună întrebare! Noi am obţinut 500gr gratuit, asta după ce am avut parte de o adevărată provocare să găsim legume sau salată de legume în restaurante. La micul dejun, singurele legume sunt roşiile de pe bruchette. Iar un mic dejun cu jamon prăjit şi ouă ochiuri are nevoie măcar de o salată de roşii.

Ce-i de vizitat în Zaragoza?

Luând oraşul la pas am putut vedea şi locuri pe care nu le planificasem.

  • Basilica de Nuestra Senora del Pilar şi Plaza del Pilar
  • Palacio de la Aljaferia – noi nu l-am prins deschis, însă ne-am plimbat în jurul lui
  • Puerto Venecia
  • Puente de Piedra
  • El Tubo şi Centrul Oraşului pe timp de noapte
  • Acuario de Zaragoza
  • Museo Goya Coleccion Ibercaja
  • El Ebro – noi l-am luat la pas însă se poate face caiac-canoe 🙂
  • Plaza Espana, Roman Walls şi multe biserici.

Ne-ar fi plăcut să găsim deschis şi la Ascensor del Pilar, Museo del Teatro Romano de Caesaraugusta, Museo de Zaragoza, Mercado Central. La prima vedere nu pare, însă sunt foarte mult locuri de vizitat şi lucruri de făcut în Zaragoza.


Oraşul: (5/5)
Oamenii: (3/5)
Locuri de vizitat şi activităţi: (5/5)
Mâncarea: (5/5)


CityBreak in Zaragoza

CityBreak in Zaragoza

CityBreak in Zaragoza

S-ar putea sa iti placa si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *