Despre Curajul de a ne Lăsa Văzuți | Dragoș Bucurenci

despre curajul de a ne lasa vazuti dragos bucurenci

Bucuria (re)descoperirii acestei minunății e precum aceea când eram copil și găseam ceva dulciuri ascunse bine. Am primit-o acum câțiva ani și am pus-o bine. Dar după cum bine știu… unele cărți sunt făcute să fie citite când trebuie, așa cum unele cărți nu se leagă nicicum.

Revenind, când am citit titlul am crezut că ește o carte despre self-education, „how to” sau așa ceva, însă am dat peste ceva surprinzător. Un discurs pentru cititor, o poveste cu lecții în spate și deloc liste de „how to do it”.

Total surprinsă.

Dragoș Bucurenci – pentru mine este un game-changer. Prin „Despre Curajul de a ne Lăsa Văzuți” am înțeles că e ok să te lași văzut, vulnerabil, nud emoțional dacă vreți.

Despre Curajul de a ne lasa vazuti Dragos Bucurenci

Printre vorbele care mi-au atras atenția și le-am marcat cu un sticky note sunt:

„în spatele oricărei anxietăți, se ascunde o voluptate la fel de mare.”

„Coliva era pentru mine un desert mai special pe care-l primeam în ocazii pe care adulții le numeau triste.”

„Pentru că nu puteam fi gelos în prezența ei, am învățat să-i iubesc la rândul meu, pe cei care i-au fost dragi.”

„Atunci am înțeles că Irina trăia într-o lume făcută de ea. O lume în care frumosul era premeditat și în care oamenii își foloseau timpul cu sens.”

„Morții trăiesc câtă vreme povestești despre ei”.

„binele care ți s-a făcut se întoarce făcând bine altora.”

„A lipsi un copil de educație e totuna cu a-i mutila destinul. Tăcerea  și indolența ne fac pe toți complici la această crimă pe care demnitarii indiferenți, birocrații indolenți și părinții inconștienți o pun în operă.”

„…eram înconjurat numai de oameni de succes. Dar lucrurile nu păreau să stea chiar așa. Ceea ce-i diferenția, (…) era felul în care străluceau. Unii erau tot timpul strălucitori, unii străluceau cu intermitență, iar câțiva erau de-a dreptul opaci.”

„A avea succes înseamnă a face ceea ce ai spus că vei face”.

„Dintre toți profesorii și mentorii mei, fumatul m-a învățat cel mai bine că succesul este un drum, nu o destinație și că este mai mult despre lupta cu sine decât despre competiția cu ceilalți. Indiferent cât de grele sunt obstacolele, indiferent cât de descurajante sunt înfrângerile, important e să nu te oprești niciodată din a face ceea ce ai spus că vei face.”

„(…) teama de moarte este izvorul multora dintre grijile, tensiunile și conflictele noastre”.

„Își dorea, îi era poftă să mănânce o prăjitură. La chioșcul spitalului nu erau decât savarine. I-au luat una și, în timp ce o mânca, au întrebat-o dacă e bună. „E bună”, le-a răspuns ea „e bună ca viața”.

„E inevitabil și poate fi chiar util să te folosești o vreme de creditul greșelilor părintești, dar el nu poate fi întins la nesfârșit. Cei care abuzează  de acest credit sunt asemenea oamenilor despre care Freud spunea că nu vor cu adevărat să fie liberi, pentru că a fi liber înseamnă a fi responsabil, iar oamenilor le este frică de responsabilitate.”

În sfârșit, bănuiesc că nu putem avea relații autentice, valoroase și pe termen lung cu cei din jurul nostru dacă nu avem Curajul de a ne lăsa văzuți.


<<< Vezi ce am mai citit și mi-a plăcut >>>

S-ar putea sa iti placa si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *