Cărţi

Sinuciderea Ielelor | Ana Mănescu

Este prima mea interacțiune cu Zîna Mănescu și mi-a plăcut.

Citită în tren, în timp ce veneam de la București, citită pe canapeaua din birou și citită la cafea, în duminicile cu liniște.

O scriere suflată cu praf de zînă și magie. O culegere de povești magice. 11 la număr. Poveștile Ielelor le-am auzit în serile lungi de vară, de la bunici sau spuse în șoaptă când mergeam cu cortul în pădurile de pe lângă Codlea. Zîne am vrut toate să fim. Prințese eram în basmele spuse de tații noștri. Iar sirene devenim când ne lăsăm libere în mare.

Povesteam deunăzi cu o prietenă despre această carte, iar concluzia la care am ajuns este că fiecare dintre noi va găsi în această carte, ceea ce are în suflet.

Nereida și Coborîți? sunt preferatele mele, poate că acolo mi-am găsit cel mai mult suflet.

sinuciderea ielelor ana manescu
Unele lucruri merită.

„Să nu îți fie frică de ceea ce nu știi, de ce ascunde în tenebre, de grotesc, de monstruos. Tu să te temi de frumusețe și de cei pe care îi iubești. Frica nu apare decît cînd ai ce să pierzi.”

„Se descurcă de minune de una singură, obișnuită de mică să nu aibă  părinții decît seara la culcare, știind din copilărie că frumosul nu stă numai în simetrie și în viață, în Carpe Diem și în planuri, ci există și în oase și în ruine, în distrugere și în moarte, în delirul inutil împotriva uitării.”

„În fond iubirea e tocmai iluzia aceea care face oamenii să își distrugă viețile și mediul, iubirea de semeni, de progenituri, de bani, de faimă, de cunoaștere – și asta e cea mai rea.”

„- Ai grijă ce-ți dorești.

– Și cît de clar o rostești.”

 

 

“îi scria pe piept cu buzele şi limba şi dinţii şi picăturile de sudoare, hai cu mine, stai cu mine, fugi cu mine, mori cu mine, şi după o vreme amîndoi arătau de parcă fuseseră prinşi într-o încăierare sfîşietoare şi, în fond, fuseseră.”

„- Dacă asta îi tot ce am avut, atuncea am avut lumea.”

„Nu e așa rău să fii zînă, e doar altfel, încheia mama sa.”

Vă recomand Sinuciderea Ielelor oricând vreți să savurați ceva magie pe pâine, dar o magie fresh, a zilelor noastre.

sinuciderea ielelor ana manescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *