Obiceiuri ale Oamenilor Productivi

obiceiuri ale oamenilor productivi

To do list săptămânal ✔

Cafea ✔

Self care ✔

Articol blog – righ away!

Mă tot țin să scriu articolul acesta de câteva luni, asta așa… ca și ironie la ceea ce urmează să scriu mai jos.

În urma discuțiilor cu oamenii faini pe care îi am în jurul meu, mi-am dat seama că ei sunt niște oameni (foarte) bine organizați, cu agende clare și obiective pe termen mediu și lung, pe care le ating cu ușurință doar printr-o gestionare bună a timpului și gândurilor.

Așadar, iată câteva obiceiuri pe care oamenii bine organizați le au:

Au un plan al zilei

În principiu își alocă 5-10 minute dimineața sau cu o seară înainte pentru a pune pe foaie ceea ce urmează să îndeplinească.

Se ocupă de task-urile rapide în primul rând

Dacă apare un task rapid, care nu necesită mai mult de 5 minute pentru rezolvare, se ocupă de el fără a fi nevoiți să-l noteze sau să încerce să și-l aducă aminte mai târziu.

Își prioritizează to do list-ul

În momentul în care lista pare interminabilă sau complet irealizabilă într-o zi, aceștia iau task cu task și-l analizează – ce e urgent? ce poate fi amânat? ce poate fi delegat?

Știu (cu siguranță) care este fereastra de productivitate

Să fim serioși… nimeni nu este productiv 100% toată ziua. Fiecare avem o fereastră de 2-3 ore când dăm poate peste 100%, așa că recomandarea este ca în acea fereastră taskurile importante și urgente să fie rezolvate.

De când cu pandemia, mi-am schimbat un pic programul și fereastra mea de productivitate este între 10 și 13.

Iau pauze

La prima vedere sună ciudat, dar hey! să lucrezi de dimineața până seara nu înseamnă neapărat că ești productiv, să iei pauze de prânz, mișcare sau deconectare este perfect ok și benefic pentru eficiența ta.

obiceiuri ale oamenilor productivi

Sunt realiști despre timpul alocat

Dacă ai aceleași taskuri este foarte simplu să te cronometrezi, chiar și dacă taskurile sunt similare. Analizează-te, notează timpii în cazul în care te subestimezi sau supra-estimezi.

Știu când să delege și când să fie multitasking

Multitaskingul nu este încurajat decât dacă chiar ajută – de exemplu, poți asculta un podcast despre un subiect care are legătură cu job-ul tău și să ștergi praful în birou.

Despre a delega lucruri, dacă ești ca mine o să fii reticient, însă este perfect normal și sănătos să aloci o serie de taskuri celor care au toate skill-urile pentru a face asta. La care adaugi și un te rog și mulțumesc, bineînțeles.

Folosesc instrumente de gestionarea task-urilor potrivite

Fiecare dintre ei au găsit ceea ce funcționează pentru ei și ce nu. Agende fizice, digitale, excel-uri sau sticky notes.

Eu folosesc o agendă de tip bullet journal și o agendă datată pentru taskuri și întâlniri.

Îmi place să o spun de fiecare dată când am ocazia: suntem diferiți iar acest lucru este minunat. Ce funcționează pentru tine nu înseamnă că funcționează și pentru mine, și viceversa. Ia-ți timp cu tine pentru a te analiza, notează lucruri despre tine. Noi înșine suntem cel mai frumos proiect al nostru.

obiceiuri ale oamenilor productivi

S-ar putea sa iti placa si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *